Wat is glasvezel


Wat is glasvezel?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die in theorie signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden kan versturen. In grote delen van Nederland ligt al het telefoonnetwerk (ADSL) en de televisiekabel in de grond. Langzaam maar zeker wordt ook glasvezel aangelegd.

Internet, televisie en telefonie

FiberOver glasvezel kun je, net als over ADSL en kabel, internet, telefonie en televisie afnemen. Glasvezel kan een hogere internetsnelheid aan – in Nederland op dit moment tot wel 1 Gbps – maar technici hebben de maximale snelheid over glasvezel nog niet kunnen achterhalen.

Snel en symmetrisch

Een bijzondere eigenschap van glasvezel is dat de snelheid waarmee je bestanden op internet kunt zetten (uploaden, bijvoorbeeld foto’s in een online album plaatsen) even snel is als die waarmee je bestanden er vanaf kunt halen (downloaden). Het is een symmetrische verbinding.

Waar ligt glasvezel?

In mei 2014 waren ruim 2,1 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Een derde van deze huishoudens heeft ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten bij een glasvezelaanbieder. Onderzoeksbureau Stratix houdt op hun ‘glaskaart’ bij waar in Nederland al glasvezel ligt.

glasvezelmapnederland